De drie pagoden van Dali, de oude stad Lijiang, het Tibetaans boeddhisme in Shangri-La. Het zijn stuk voor stuk namen die bij mensen met interesse voor China een belletje doen rinkelen. Men legt al snel de link naar de Zuid-Chinese provincie Yunnan die zo gekend is om zijn, altijd aangename, lentetemperaturen. Maar heb je ooit al gehoord van Xishuangbanna? Spijtig dat de naam bij velen nog niet als muziek in de oren klinkt, want dat verdient deze wondermooie regio in het zuiden van China.
Xishuangbanna is prachtig gelegen tussen junglewouden en rijstvelden en gezegend met een subtropisch klimaat waarin meer dan 2.000 plantensoorten gedijen. Hier strekt zich een enorme oppervlakte oerwoud uit. Bezoekers die Xishuangbanna aandoen, worden overweldigd door een groene wereld vol bossen met bomen in alle vormen en formaten. Naast vele palmen en rare tropische begroeiing zie je er thee-, bananen- en rubberplantages. Hier en daar ligt een ananasveldje. Eenmaal in Xishuangbanna voelt het alsof een betoverend sprookjesland zich voor jou openbaart.
Diverse diersoorten
De rijke vegetatie en het immer gematigde klimaat vormen de ideale leefwereld voor vele diersoorten. Xishuangbanna is de thuisbasis van China’s laatste wilde olifanten. Een 300-tal exemplaren lopen kriskras langs de grens met Myanmar, Laos en Thailand. Er leven bijna 400 vogelsoorten en heel wat apenrassen.
De elegante en kleurrijke pauw staat voor de Dai-bevolking symbool voor voorspoed en geluk. Elk Dai-meisje kent de Pauwendans. Het is prachtig om de sierlijk geklede Dai te zien flaneren met hun pikzwart haar in ontzettend lange staarten gedraaid. Hier zijn de Han-Chinezen de minderheid. Naast de Dai wonen er nog een 12-tal andere bergstammen zoals de Hani en de Bulang. Elk hebben ze hun eigen tradities en gebruiken.
Paradijs op aarde
Xishuangbanna voelt anders dan China. De boeddhistische tempels lijken met hun vergulde pieken op de tempels uit het dichtbijgelegen Thailand. Zeer dichte bamboebossen en hun kleurrijke bevolking geven dit “koninkrijk aan fauna en flora” de uitstraling van een paradijs op aarde. En dan hadden we het nog niet over de grootste tropische botanische tuin ter wereld, de beroemde Puer thee en het heerlijk milde klimaat. Het grootste deel van de dag is het warm en droog in Xishuangbanna. Nu en dan frist een bui de zaak op en dat maakt dan weer heerlijke geuren uit het bos los. Heerlijk toch. Wat wil een mens nog meer?
Xishuangbanna kan in elke rondreis China op maat opgenomen worden. Ideale maanden om in Xishuangbanna te reizen zijn februari, maart en april.